City Life Blog

A ja lubię Panią Magdę

1 GesslerKiedy dziś przeczytałam, że moje guru kulinarne Pani Magda Gessler została ukarana przez sąd za incydent, który miał miejsce w Hotelu trochę mnie to zasmuciło, ale kiedy zaczęłam czytać opinie wypowiadające się nieprzychylnie o Pani Gessler to się we mnie, zagotowało. Dlaczego, tak dużo jadu i nieprzychylnych opinii dla osoby, która jest autorytetem kulinarnym w tym kraju? Zamiast się cieszyć i być dumnym z tego, że mamy taką Panią Magdę, która ogarnia ten cały bajzel w restauracjach pod pojęciem programu Rewolucje Kuchenne.
W końcu to takie polskie nie cieszyć się z sukcesów innych.

Magda Gessler" to niezwykła osobowość, autorka wielu książek kucharskich, właścicielka restauracyjnego imperium obejmującego ponad 20 restauracji i kawiarni w całej Polsce. Magda Gessler stale komponuje nowe potrawy, zwraca uwagę na najdrobniejszy szczegóły, pilnuje, by w jej lokalach był wysoki standard zarówno jedzenia, obsługi, a także wystroju, który często sama projektuje. Jej kuchnią zachwycały się takie sławy jak Sharon Stone, Nicolas Sarkozy z żoną Carlą Bruni czy Bill Clinton".

Rzadko oglądam jakiś program w telewizji, ale kiedy zdarza mi się to zrobić i przełączę na kanał, gdzie akurat emitowany jest kolejny odcinek Kuchennych Rewolucji zatrzymuje się na dłużej i tak mnie to wciąga, że pozostaje do samego końca. Zupełnie nie rozumiem ludzi, którzy się czepiają, że coś im i nie pasuję i ciągle krytykują. Zawsze przecież mogą zmienić kanał na inny i nie oglądać.
A to kwiatki za bardzo pachną i nie pasują do zapachu jedzenia, a to sztućce Pani Magda trzyma nie tak jak się powinno, a to wymowa nie taka jak być powinna, pizza do pieca powinna być wkładana nie na patelni tylko na desce, bo jest to obraza dla pizzy włoskiej. Trzeba przyznać, że spostrzegawczość ludzi jest bardzo duża, można by pomyśleć, że po drugiej stronie ekranu zasiadają sami znawcy kulinarni i eksperci od savoir vive.

Ciekawe, dlaczego to Pani Magda kolejny sezon prowadzi Kulinarne Rewolucje a nie inna pani czy pan. I dlaczego nikomu z właścicieli stacji telewizyjnej nie przyszło do głowy o zmianę prowadzącej. Odpowiedź jest bardzo prosta, bo nie ma takiej potrzeby Pani Magda jest po prostu najlepsza i niezastąpiona i oglądalność programu jest bardzo wysoka.

Każdy ma oczywiście prawo do wyrażenia swojej opinii. Ale żeby aż tak czepiać się osoby, która tak dużo osiągnęła. Uważam, że Pani Magda Gessler zmienia Polskę na lepsze. Wymaga dobrej jakości serwowanych posiłków, szacunku dla klientów, uczy, że w Polsce można rozwinąć biznes o ile działa się uczciwie. Pani Magda przy pomocy Kuchennych Rewolucji ratuje nie tylko restauracje, ale też ludzi, którzy je prowadzą i którzy tam pracują, dając im szanse na utrzymanie miejsc pracy.

 

Oczywiście nie każdemu musi odpowiadać rzucanie jedzeniem (szacunek dla jedzenia trzeba mieć), talerzami, bo to nie kulturalne. Ale jak się widzi taki brud jak w Żyrardowie, gdzie koty chodziły po stolach to ciekawe, kto by to nerwowo wytrzymał. Jest to program o rewolucji a wiadomo, że podczas niejednej rewolucji krew się lała. A jak się spotyka taki brud i bajzel, to każdy dostałby ataku furii. Ja się tylko zastanawiam, przecież ludzie, który zgłaszają się do programu, oglądają wcześniejsze odcinki, albo, chociaż, powinni wiedzieć, na co Pani Magda zwraca uwagę. Ma być czysto, kuchnia ma być zrobiona na błysk, i cała reszta również, jedzenie świeże, nie mrożone, nie po terminie przydatności do spożycia i nie słabej jakości, bo najtaniej kosztuje. No, ale kto by się tym przejmował, przecież przyjedzie Pani Magda i dopiero wtedy zacznie się sprzątanie, przecież muszą być emocje, talerz musi zostać rozbity przez Panią Magdę, ktoś musi się popłakać, po obrażać się na Panią Magdę, strzelić focha. A tu nie ma czasu na jakieś psychologiczne konsultacje przecież na dokonanie zmian są tylko cztery dni i trzeba się w nich zmieścić ze zmianą wystroju miejsca, stare niezjadliwe jedzenie zastąpić nowym, właściciela lub managera, czyli osoby odpowiedzialne za robienie zakupów uświadomić, że nie warto, kupować wątpliwej jakości produktów, bo to odbije się na wizytach gości, po prostu przestaną przychodzić. Klient niezadowolony po raz kolejny nie wróci. A każdy, kto prowadzi prywatny biznes powinien wiedzieć, że siła tkwi w klientach powtórnych, czyli tych, którzy powracają i rekomendację przekazują znajomym. Kucharza/kucharki nauczyć gotować, napisać nową kartę dań z realnymi cenami, zintegrować zespół, bo nikomu się nie chce pracować wśród ludzi nastawionych do siebie nieprzychylnie, przygotować kolację dla gości. Po trzech tygodniach przyjechać i sprawdzić, czy rewolucja została przeprowadzona z sukcesem, kuchnia nie szwankuję, menu w karcie dań nie zostało zmienione, ceny zostały na tym samym poziomie.

Uważam, że główny cel programu został osiągnięty - Polacy wreszcie wiedzą, czego można wymagać w restauracjach. Program jest bardzo kształcący i uświadamiający, pokazuje również jak bardzo można zostać źle nakarmionym w restauracjach, dlatego ja gotuję sama przynajmniej się nie truje nie świeżym jedzeniem, nie czekam na nie 40 minut, nie zagryzam czekając na nie chlebem ze smalcem i nie muszę jeszcze za to płacić.

Kuchenne rewolucje uświadomiły mi, że strach się bać, w jakich warunkach te posiłki mogą być przygotowane i z jakiej jakości produktów są zrobione, że tak naprawdę ciężko jest znaleźć restaurację, żeby się nie sparzyć i nie wyjść z niej z zatruciem. A co na to Sanepid, odwiedzał wcześniej te restauracje, robił kontrole, bo wszystkie powinny być już zamknięte, i żadna z nich nie powinna doczekać Kuchennych Rewolucji.

Trzeba trzymać się zasady, że tam gdzie jest dużo ludzi można dostać dobre jedzenie.

Pani Magdo podziwiam Pani energię, siłę, zapał i sposób w jaki Pani mobilizuje właścicieli restauracji i ich pracowników do rzetelnej i uczciwej pracy. Przez niektórych jest Pani nazywana dobrem narodowym w 100% przychylam się do tych opinii.

Dobrze, że jest taki program jak Kuchenne rewolucje i taka osoba jak Pani Magda Gessler. Pokazuje nam jak i z czego powinno się przygotowywać dobre i zdrowe jedzenie. Jak to można zauważyć w emitowanych odcinkach część naszych restauratorów chciałaby wcisnąć gościom byle, co i z byle czego, dlatego nie ma się co dziwić reakcjom Pani Gessler, są one całkiem uzasadnione.

Restauracjom, które nie stosują się do zaleceń Pani Gessler powinny być odbierane reklamy, pod którymi się Pani podpisała.

 

Barbara

2017  © City LIfe Blog