City Life Blog

Pączkowanie czas zacząć

1 IMG 4167Pączkowanie czas zacząć. Dziś ostatni czwartek przed wielkim postem. Tłusty czwartek rozpoczął również ostatni tydzień karnawału. W Polsce, wedle tradycji w tym dniu dozwolone jest objadanie się.

"Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło".

 

Czy naprawdę tradycja tak ludźmi kieruję, że są gotowi stać po kilka godzin w długiej kolejce żeby kupić tego pachnącego, smacznego pączka? A może stoją Ci, którzy wierzą w przesądy ten, kto nie zje w tłusty czwartek ani jednego pączka, będzie skazany na niepowodzenia w przyszłości. Strach się bać lepiej dmuchać na zimne i odstać swoje. I to jest ta jedyna rzecz przesąd, żeby raz do roku zjeść właśnie pączka. Po zjedzeniu, którego i tak dochodziłam do wniosku, że nie było warto, jakoś nieba w gębie nie było, może nie trafiałam na te, które wyszły spod mistrzowskich rąk cukiernika.

Może by i mnie to zmobilizowało do stania w kolejkach, ale zawsze w takich chwilach przypominają mi się kolejki z lat 80-tych w których, odstałam swoje za żywnością, artykułami chemicznymi i higienicznymi.

Pamiętam również, że po zjedzeniu jednego pączka, żeby spalić kalorie, które on zawiera i żeby tłuszcz nie odłożył się w nie pożądanych miejscach należałoby, ćwiczyć 45 minut, a że ćwiczyć nie lubię pączki i ciasta omijam łukiem kolistym. Jedno, na co się z chęcią zdobyłam to robienie zdjęć taśmowym kolejkom w tę zimny lutowy poranek.

Na Warszawskim Mokotowie dużym powodzeniem łasuchów cieszyła się cukiernia przy metrze Racławicka. Stojac przez kilka minut można było zaobserwować, jak drzwi do cukierni po prostu się nie zamykały. Jedni ludzie wchodzili do niej, a drudzy już szczęśliwi wychodzili z niej z pokaźnymi pakunkami.

1 IMG 4148 1 IMG 41471 IMG 41501 IMG 41511 IMG 41521 IMG 41531 IMG 4154

 

W Śródmieściu Warszawy na ulicy Chmielnej 13 swoje miejsce od lat ma cukiernia Pawłowicz. Kilkumetrowa kolejka do cukierni mówi sama za siebie. Idąc do tej cukierni od ul.Marszałkowskiej mijałam kilka innych, ale to właśnie przed tą na Chmielnej 13 było sporo ludzi. Jak mawiają, trzeba jeść tam, gdzie jest dużo ludzi, bo tam dają dobre jedzenie, a w tym przypadku dobre pączki.

 

1 IMG 4162  1 IMG 4166                                                                                                        

Prym na Warszawskiej Woli wiedzie wielopokoleniowa Cukiernia Zagoździński. Żeby delektować się przepysznymi pączkami kolejka ustawia się tam od samego rana. Przyznaję, że jej rozmiary są imponujące. Ja sprawdzę jak smakują pączki z tej cukierni  w innym terminie i czy ludzie stojacy kilka godzin w kolejce mieli rację. A może ta kolejka to też jakaś tradycja pokoleniowa.Dziadek stał, ojciec stał to i ja stoję.

 

1 IMG 41741 IMG 4172

 

1 IMG 4173Panowie w przejściu podziemnym pod ul.Marszałkowską uwijali się czem prędzej. Jedni przywozili opakowania z pączkami a drudzy zabierali już puste pojemniki.

1 IMG 4169 001

 

 

Ten dzień zdecydowanie należał do tłustego pączka.

 

Barbara

2017  © City LIfe Blog