City Life Blog

A może naleśniki z truskawkami?

IMG 20170610 103004172Nastał czerwiec a wraz z nim sezon truskawkowy w pełni. Naszła mnie tak ogromna chęć na zrobienie naleśników z truskawkami, że w sobotni poranek wybrałam się na pobliski bazarek, żeby zakupić tenże smakołyk, który niestety jest przez tak krótki czas. Wybór polskich truskawek ogromny i cena znacznie niższa niż na początku czerwca, za 1kg. zapłaciłam 8zł. Kupiłam te tradycyjne znane mi od lat, (pachniały z odległości kilku centymetrów).

Niewątpliwie moje zdumienie przykuła nowa odmiana truskawek pod pojęciem Azja. Takie skrzyżowanie innych odmian.IMG 20170609 105915731

Ponieważ ostrożnie podchodzę do rzeczy, których nie znam zakupiłam tylko pięć sztuk. W oczekiwaniu na naleśniki z truskawkami inna propozycja; świeży żytni chleb posmarować masłem i położyć nań kilka pokrojonych w plasterki truskawek. Pychota.IMG 20170609 161937230

Robienie naleśników czas zacząć.

Składniki: 1 szklanka mąki, 1 szklanka wody, jajko.
zawartość: truskawki, ser biały typu włoskiego Capreggio.IMG 20170610 111146485Patelni niemiecka przystosowana do smażenia naleśników bez tłuszczu już się grzeje. Ja w tym czasie mieszam ze sobą mąkę, wodę i jajko + szczypta soli.IMG 20170610 112339683
Pierwszy naleśnik już się smaży a ja w tym czasie przygotowuję wypełnienie.

IMG 20170610 114223288

Mieszam ser z pokrojonymi w plasterki truskawkami i gotowe. Kiedy czwarty, czyli ostatni naleśnik wędruję na talerz zaczynam nakładać farsz do środka. Generalnie mogłabym na tej czynności poprzestać i zacząć konsumpcję, ale żeby lepiej połechtać swoje podniebienie opiekę całą czwórkę naleśników na masełku.IMG 20170610 114952838

Dodam przez to wyrafinowanego smaku i chrupiącej skórki. Smażenie na patelni beztłuszczowej ma swoje plusy i właśnie ten jedyny malutki minusik. Tłuszcz nie wsiąka w ciasto, bo na nim się nie smażymy, ale przez to smak naleśników może wydawać się odrobinę słabszy. Jest to oczywiście moja subiektywna ocena. IMG 20170610 115912066Skosztuję, żeby sprawdzić czy jest jadalny.IMG 20170610 125751142

Smakuję całkiem nieźle. Polecam każdemu do przygotowania, chociaż raz w sezonie.
Barbara

2017  © City LIfe Blog